Åtal mot NMR-ledare efter Hitlerhälsning i Båstad

Browse By

Under en TV-sänd match i tennisturneringen Swedish Open i Båstad den 22 juli i fjol gick en s.k. kampgruppschef från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ut på arenans centre court för att där höja en knuten näve och ropa ”hell seger” flera gånger. Efter en anmälan från Juridikfronten åtalas mannen nu för hets mot folkgrupp vid Helsingborgs tingsrätt.

Genom praxis är det fastslaget att förfarandet i fråga kan vara straffbart som hets mot folkgrupp. ”Hell seger” är en direktöversättning av ”sieg heil” och en utsträckt arm med knuten näve anses i sammanhanget utgöra en s.k. modifierad Hitlerhälsning. Sådana reservationslösa hyllningar av Adolf Hitler och den Nazityska raspolitiken anses uttrycka missaktning och hot mot folkgrupp som är straffbar enligt svensk rätt. NMR:s ledare Simon Lindberg dömdes nyligen för ett liknande agerande, även det efter anmälan från Juridikfronten. Han utreds också just nu för ytterligare ett fall av misstänkt hets mot folkgrupp.

Mannen som sprang ut på tennisplanen i Båstad tiger i polisförhör men har till NMR:s propagandaorgan Nordfront uppgett att agerandet var ett ”politiskt ställningstagande”.

Huvudförhandling väntas äga rum den 20 mars och Avsnitt kommer att få anledning att återkomma i ämnet.