Åtal väckt mot ännu en medlem i Nordiska motståndsrörelsen

Browse By

Samhällsmagasinet Avsnitt kan idag rapportera att ännu en anmälan från Juridikfronten har gett resultat. Nyligen väckte kammaråklagare Paulina Brandberg vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm åtal mot en 20-årig medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid Attunda tingsrätt för två fall av hets mot folkgrupp.

Åtalet avser två bilder som 20-åringen laddat upp, en utav dem på sitt konto på den ryska sajten VK och den andra på sin blogg på Tumblr. Den förstnämnda bilden föreställde en egentillverkad dörrkrans som försetts med ett hakkors. Den andra var en s.k. selfie där 20-åringen poserade med ett hakkors, i form av ett klistermärke, i handen. Av stämningsansökan framgår att 20-åringen “härigenom uttryckt missaktning för folkgrupp med syftning på ras, hudfärg, trosbekännelse och nationellt och etniskt ursprung”.

Vid en husrannsakan i hennes hem påträffades både dörrkransen och hakkorset den försetts med, samt en mängd nazistisk propaganda tillsammans med bland annat hennes medlemskort i NMR och ett välkomstbrev från organisationen som visar att hon blev medlem i slutet av 2016.

I förhör valde 20-åringen att varken erkänna eller förneka gärningarna, utan svarade konsekvent “ingen kommentar” på samtliga frågor.

Något datum för huvudförhandling är ännu inte satt.