Browse By

Åtal väckt mot Dan Park

ÅTAL. Under maj månad valde åklagare Magnus Pettersson vid Malmö åklagarkammare att väcka åtal mot gatukonstnären Dan Park i Malmö tingsrätt för sju fall av hets mot folkgrupp samt tre fall av ofredande. Till grund för två av de sju åtalspunkterna om hets mot folkgrupp ligger anmälningar som Juridikfronten inkom med under juli månad 2015 för uttalanden som Dan Park skrivit på sitt Twitterkonto.

Till de två yttranden som nu gått till åtal för hets mot folkgrupp och som Juridikfronten anmält hör påståenden från Dan Park om att “manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt” samt att “våldtäktskulturen är grundläggande och ok bland MENA-folk”. Med MENA-folk ska förstås människor som kommer från regionerna Mellanöstern samt Nordafrika. Förkortningen används bland annat av svenska universitet som ett begrepp för studier om regionen (se bland annat Stockholms universitets kursplan för Arabiska med inriktning på MENA I).

Utöver de två yttranden på Parks Twitterkonto som Juridikfronten har anmält till Polismyndigheten har även åklagaren valt att åtala Park till följd av denne spridit en bild på ett fartyg och åtta tecknade svarta huvuden samt texten ”Welcome to the jungle – – eight little niggers – – the rapeboat”. Åklagaren anser att publiceringen utgör missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung.

Även en redigerad bild på bland annat en känd svensk hiphopartist och texten ”Our nigger”, ett fotografi av en affisch föreställande bland annat två icke namngivna personer med tillhörande text ”Hang-on Afrofobians”, ett fotografi av en bild på en icke namngiven person med tillhörande text ”Vår negerslav är försvunnen”, samt en bild på ett svart huvud med en pipa samt texten ”this is not a crackNIGGER or is it?” har åklagaren ansett uppfylla lagens missaktningsrekvisit.

Dan Park har vid ett flertal tillfällen tidigare blivit dömd för brottet hets mot folkgrupp. 1996 blev Park den första i landet som dömdes för hets mot folkgrupp efter att ha burit nationalsocialistiska symboler på sin jacka. Park har sedan dess så väl 2012 samt 2014 blivit dömd för samma brottsrubricering. Domen 2014 resulterade i ett fängelsestraff.

Datum för huvudförhandling vid Malmö tingsrätt är ännu inte utsatt. Avsnitt lär få anledning att återkomma till ämnet.