Browse By

Småländsk nazist åtalas för olaga hot och hets mot folkgrupp

Ytterligare en anmälan från Juridikfronten har lett till åtal. Tidigare i veckan inkom en stämningsansökan avseende ett fall av olaga hot och fem fall av hets mot folkgrupp till Jönköpings tingsrätt. Den åtalade är en 21-årig man som är, eller har varit, medlem i Nordiska motståndsrörelsen.

Åtalspunkten gällande olaga hot härrör till en händelse som ska ha utspelat sig i Mullsjö i slutet av juni. Efter ett kortare meningsutbyte ska 21-åringen då ha rest och riktat en så kallad stilettkniv mot en annan man.

Det ena fallet av hets mot folkgrupp gäller en incident i centrala Jönköping. 21-åringen ska under en lördagsnatt i januari ha befunnit sig i och senare utanför restaurangen O’Learys. Då en polispatrull på plats var i färd med att omhänderta en annan person ska 21-åringen ha agerat aggressivt. Poliserna noterade då att han bar en iögonfallande huvudbonad – en större, vit keps med ett antal nazistiska symboler och slagord klottrade på. Med anledning av det greps även 21-åringen som då ska ha utropat både ”sieg heil” och ”död åt det judiska folket”, samt även den, icke-straffbara, uppmaningen att ”rösta på NMR i valet”.

Resterande fyra åtalspunkter gällande hets mot folkgrupp avser olika inlägg 21-åringen har publicerat på Twitter. Vid två tillfällen har han publicerat en bild på en flagga vars motiv utgörs av ett hakkors, en totenkopfsymbol och symbolen för SS. Utöver det har han publicerat en så kallad selfie med bildtexten ”Död åt ZOG” samt en mem som anspelade på slaveri och som svårligen kunde tolkas som annat än missaktande för människor av afrikanskt ursprung. Inläggen publicerades under januari och februari och anmäldes av Juridikfronten kort därefter.

Av förhörsprotokollen framgår att 21-åringen till största del vidgår omständigheterna avseende samtliga åtalspunkter. Vad gäller inläggen på Twitter menar han sig dock saknat uppsåt till missaktning och förnekar brott. Det kan också noteras att mannen inte fyllde 21 förrän i förundersökningens slutskede. Vid eventuellt påföljdsval kommer följaktligen hans relativt ringa ålder vid gärningarna att beaktas.

Datum för huvudförhandling är ännu inte bekräftat. Avsnitt återkommer i ämnet när dom fallit.