Browse By

Nytt åtal mot nazistveteran från Boden

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Boden på första maj i år höll Bo Nilsson, som vid tidpunkten kandiderade för NMR till både kommunfullmäktige och riksdag, ett tal inför den smärre skara åhörare som organisationen hade lyckats samla på Kvarnängen.

Talet granskades i efterhand av den ideella föreningen Juridikfronten som valde att anmäla Nilsson för vissa uttalanden om homosexuella och invandrare som svårligen kunde uppfattas som annat än missaktande. Som ett resultat av anmälan väckte Åklagarkammaren i Luleå nyligen åtal om hets mot folkgrupp mot Nilsson vid Luleå tingsrätt. Nilsson vidgår att han hållit talet men förnekar brott.

I tillägg till åtalspunkten om hets mot folkgrupp åtalas även Nilsson för misshandel, med ett andrahandsyrkande om försök till misshandel. Enligt stämningsansökan ska Nilsson ha utdelat ett slag med knuten hand mot en tonårspojke i samband med att Nilsson och andra från NMR skulle hålla ett torgmöte i centrala Boden den första september.

Nilsson är en veteran inom den svenska vit makt-miljön och tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna. Han dömdes i slutet av 2017 för hets mot folkgrupp, ringa brott, efter att ha burit ett tygmärke med en SS-symbol, totenkopf, i samband med att NMR höll en demonstration i Stockholm. Domen fastställdes tidigare i år av Hovrätten för Övre Norrland. Hans kandidatur till kommunfullmäktige i Boden slutade, likt Nordiska motståndsrörelsens valkampanj i övrigt, i ett fiasko. Organisationen fick totalt 51 röster i Boden och var inte i närheten av att ta plats i kommunfullmäktige.

Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer återkomma i ämnet när dom har meddelats.