Browse By

NMR-medlem i södra Skåne åtalad för hets mot folkgrupp

Det tar i regel allt mellan 6-12 månader, eller i vissa fall ännu längre tid, från det att en anmälan om hets mot folkgrupp upprättas hos Polismyndigheten till dess att åtal väcks. I undantagsfall kan dock en förundersökning fortskrida med sådan fart att Avsnitts redaktion inte noterar att åtal väckts förrän långt i efterhand.

Den 21 augusti anmälde den ideella föreningen Juridikfronten en medlem i Nordiska motståndsrörelsen, en 23-årig man hemmahörande i Trelleborg, för sex fall av hets mot folkgrupp. Anmälan gällde olika bilder med nazistisk symbolik som 23-åringen hade publicerat på sin profil på den ryska sajten VK den 13 augusti.

Redan den 20 september skickade Södra Skånes åklagarkammare in en stämningsansökan mot mannen till Ystads tingsrätt. Åtalet omfattar sju punkter om hets mot folkgrupp. I tillägg till de sex inlägg som Juridikfronten anmälde har åklagaren valt att inkludera ytterliga ett.

23-åringen åtalas dessutom för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål efter att ha blivit påkommen med ett gatustridsvapen i samband med att Sverigedemokraterna höll ett valmöte i Trelleborg den 31 augusti. Han är också tidigare dömd för misshandel efter att ha utdelat upprepade knytnävsslag mot sin egen mor. I samband med den händelsen dömdes han även för skadegörelse.

Huvudförhandling är schemalagd till den 10 januari 2019 och Avsnitt återkommer i vanlig ordning i ämnet när dom har meddelats.