Browse By

Nazistveteran dömd för hets mot folkgrupp – igen

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Boden på första maj 2018 höll Bo Nilsson, som vid tidpunkten kandiderade för NMR till både kommunfullmäktige och riksdag, ett tal inför den smärre skara åhörare som organisationen hade lyckats samla på Kvarnängen.

Talet granskades i efterhand av den ideella föreningen Juridikfronten som valde att anmäla Nilsson för vissa uttalanden om homosexuella och invandrare som svårligen kunde uppfattas som annat än missaktande.

Till följd av anmälan dömdes Nilsson nyligen för hets mot folkgrupp vid Luleå tingsrätt. Nilsson dömdes även för misshandel efter att ha utdelat ett knytnävsslag mot en 16-årig pojke i samband med att NMR höll ett torgmöte i Boden i september 2018. Påföljden stannade trots det vid villkorlig dom och dagsböter.

Nilsson är en veteran inom den svenska vit makt-miljön och tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna. Han dömdes i slutet av 2017, även det efter en anmälan från Juridikfronten, för hets mot folkgrupp, ringa brott, efter att ha burit ett tygmärke med en SS-symbol, totenkopf, i samband med att NMR höll en demonstration i Stockholm. Domen fastställdes under 2018 av Hovrätten för Övre Norrland.

Det återstår att se om Nilsson avser att överklaga den senaste domen och Avsnitt kommer i så fall återkomma i ämnet.