Browse By

Större åtal för Sniper Records-propaganda

Efter flera anmälningar från föreningen Juridikfronten har åtal nu väckts vid Gävle tingsrätt mot en 40-årig man. Åtalet gäller 22 fall av hets mot folkgrupp, som begåtts genom en Telegram-kanal benämnd ”Sniper Records” under 2020 och 2021. Sniper Records har kallat sig en ”nationalsocialistisk stiftelse” och har gett ut flera skivor. År 2015 dömdes den dåvarande ansvarige utgivaren för Sniper Records sajt för sju fall av hets mot folkgrupp, efter anmälningar från Juridikfronten. År 2017 dömdes densamme, också efter anmälan från föreningen, till fängelsestraff för att ha spritt ett antijudiskt budskap på en tröja. Det nu aktuella åtalet rör dock inte samma person. Den nu åtalade mannen har avtjänat flera fängelsestraff och dömdes senast i januari i år för narkotikabrott och för att ha förvärvat 25 liter olovligen tillverkad sprit.

Åtalet rör förekomsten av nazistiska symboler som hakkors, den nazityska örnen, varghaken och Totenkopf, en nidbild på en jude med ett antijudiskt budskap och nedsättande uttalanden om homosexuella. Enligt stämningsansökan vidgår den tilltalade händelseförloppet men förnekar brott. (Vid 2015 års rättegång om Sniper Records vitsordade utgivaren i stort det som åklagaren har angivit, men ville inte varken erkänna eller förneka brott.) Telegram-kanalen har fungerat som en nätbutik, där potentiella kunder kunnat hitta nazistisk och våldsförhärligande propaganda – flaggor, skivor, tröjor och klistermärken – att beställa. Åtalet kan därmed betraktas som toppen av ett isberg.

Förundersökningen synes ha varit omfattande. Husrannsakan genomfördes i mannens bostad. Som bevisning mot mannen åberopas kontoutdrag, uppgifter från Postnord m.m. som visar att 40-åringen tagit emot betalningar från kunder som köpt gods via Sniper Records-kanalen och att han skickat iväg en mängd paket med transportföretag. I mannens hem fanns även anteckningar om försäljningar och kontoutdrag i Sniper Records namn. Bland annat svar från Microsoft visar att de e-postadresser som förekommit i samband med kanalen är kopplade till 40-åringen.

Domen 2015 gällde yttrandefrihetsbrott, och Justitiekanslern, JK, hade beslutat om åtalet. Detta berodde på att Sniper Records gav ut skivor, och alltså, med grundlagens ord, var ett ”ett företag för yrkesmässig framställning av … tekniska upptagningar”. Även i nu aktuellt ärende inleddes förundersökningen först av JK, men JK fann att utredningen inte gav stöd för ”bedömningen att Sniper Records alltjämt kan anses bedriva yrkesmässig framställning av tekniska upptagningar”. Eftersom verksamheten inte ansågs skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen fick vanlig åklagare bedöma den förmodade brottsligheten. Den åtalade kommer därför inte att ha rätt till prövning av jury i målet.