Nazist åtalad för hets mot folkgrupp

Browse By

Med anledning av anmälningar från föreningen Juridikfronten har idag, efter en lång förundersökning, en 20-årig man åtalats för hets mot folkgrupp vid Mora tingsrätt. Mannen var medlem i det numera nedlagda extremnationalistiska Svenskarnas parti. Mannen beskrev sig på Internet som nationalsocialist, och skrev mängder med inlägg på sociala medier där han hyllade nazismen.

Han är åtalad för att på Twitter ha spritt en stor mängd bilder på nazistiska symboler och, med stämningsansökans ord, för att ”bland annat gett uttryck för att förintelsen var det vackraste och bästa som hänt, att homosexualitet är ett brott mot naturen, att romer stjäl, att judarna bör utrotas och att afrikanska folkgrupper och judar inte har rätt att leva”. Detta har tidigare omskrivits på denna blogg.

När Juridikfrontens dåvarande ordförande frågade Björn Björkqvist, chefredaktör för Svenskarnas partis webbtidning Realisten, om det var förenligt med medlemskap i partiet att hylla Förintelsen och förorda utrotning så meddelade Björkqvist att enskilda medlemmar nog får tycka vad de vill.