Browse By

Hetsdom mot Nordfronts utgivare står fast

I höstas dömdes utgivaren för nazistiska Nordfront för hets mot folkgrupp på sajten. I början av maj i år fastställde Svea hovrätt domen. Åtalet gällde en artikel där Pride i Ludvika påstods främja sexualisering av barn. Artikeln hade anmälts av Juridikfronten.

Hovrätten anger i domen att det intryck som tydligt förmedlas till läsaren är att “deltagarna i Pride-evenemanget främjar sexualisering av barn och är antingen pedofilvurmare eller – om det uppfattas så att det är arrangörerna som vurmar för pedofiler – pedofiler”. Hovrätten menar att det finns en stark koppling mellan gruppen homosexuella och Pride-evenemang. “Vidare kan meddelandet sett i sitt sammanhang, där artikeln i övrigt innehåller texter som ’tillbaka in i garderoben med er’ och ‘deras egentliga syfte är att.. .skada fortplantningen av vårt folk genom att krossa heteronormen’, inte uppfattas på annat sätt än att den kritik som meddelandet uttrycker riktar sig mot levnadssättet hos människor med homosexuell läggning” skriver man. Eftersom artikeln missaktar homosexuella generellt, och publicering av den inte kan ha skett som ett led i en saklig diskussion, fälls utgivaren för hets mot folkgrupp.

Eftersom utgivaren även dömts för andra brott, skulle det fängelsestraff han skulle avtjäna även avse hetsbrottet.