Browse By

Stämningsansökan om 14 nya brott på NMR-sajt

Efter anmälan från bl.a. föreningen Juridikfronten har Justitiekanslern, JK, under gårdagen gett in ytterligare en stämningsansökan till Falu tingsrätt mot den ”ansvarige” utgivaren för Motståndsrörelsen.se, nazistiska Nordiska motståndsrörelsens officiella webbplats.

Tilläggsstämningen gäller 14 nya åtalspunkter – alla rörande brottet hets mot folkgrupp. Det rör sig om vanärande förvrängningar av judendomen, formulerade för att smäda judar och utpeka dem som pedofiler, och om hyllningsbilder av diktatorn Adolf Hitler. Enligt stämningsansökan uttrycker publiceringarna hot eller missaktning mot judar och mot andra folkgrupper än den nordiska.

Den nazistiske utgivaren förnekar brott. På en punkt – beträffande en annan, men inte lika vanhedrande nidbild av judiska seder – lade Justitiekanslern dock ned förundersökningen.

Avsnitt följer ärendet.