Browse By

Justitiekanslern vill åtala Nordfronts ansvarige utgivare för uppvigling och hets mot folkgrupp

Som Juridikfrontens perspektiv tidigare skrivit om (här och här) har Justitiekanslern (JK) inlett två omfattande förundersökningar mot nazistiska Svenska Motståndsrörelsens sajt Nordfront.se, avseende förhandsgranskade läsarkommentarer publicerade före slutet av juni 2012. Förundersökningarna är nu över, och JK har för avsikt att samtidigt åtala Fredrik Vejdeland för 28 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av uppvigling. Regeringens medgivande krävs emellertid för åtal om uppvigling (men inte för åtal om hets mot folkgrupp), varför JK den 7 november framställt om sådant medgivande till regeringen.

Frågan är dock om inte brottet hets mot folkgrupp i en av de 28 hetskommentarerna redan har preskriberats. JK skriver: ”För en av dessa åtalspunkter [dvs. åtalspunkterna om hets mot folkgrupp] bör åtal väckas senast den 11 november 2013”, och hemställer därför om ”en så skyndsam handläggning av detta ärende som möjligt”. Hur JK tänkte att rikets regering skulle hinna behandla ärendet och fatta beslut mellan torsdag och måndag, framgår inte.

Se vidare Nyheter24, som även noterar att Juridikfronten har polisanmält att Svenska Motståndsrörelsen skanderat ”döda de röda” under en demonstration till stöd för det extrema nationalistpartiet Gyllene gryning (se denna video, tiden 0:27-0:38). Föreningen har svårt att se hur en uppmaning att döda politiska meningsmotståndare inte kan vara straffbar, även om det kan medges att JK tidigare har varit av en annan åsikt.