Realistendomen står fast

Browse By

hovrätt

I juni förra året dömdes Realistens ansvarige utgivare Sebastian Karlsson för hets mot folkgrupp begånget genom tio uttalanden, varav nio hade anmälts av föreningen Juridikfronten i samband med Aftonbladets granskning ”Granska skiten” under vintern 2012. Det rör sig till viss del om äldre material från de ”nationella” webbtidningarna ”Info14” och ”Den svenske nationalsocialisten”, men även om nyare material som låten ”Leva som en neger” av ”Djungeltrubaduren”. Bland annat utmålades romer som parasiter och homosexuella som smitthärdar. Karlsson överklagade till Svea hovrätt, som igår meddelade sin dom.

I hovrätten hävdade Karlsson att han bara var utsedd till utgivare ”för skens skull”, bland annat eftersom han inte förevisats något material före publicering eller haft möjlighet att ens logga in på Realistens webbplats. Att så kunde vara fallet har redan konstaterats på denna blogg. Hovrätten konstaterade dock att invändningen hade framställts för sent, och borde ha framställts redan i tingsrätten, varför Karlsson var ansvarig. Hovrätten ansåg att materialet är ”ägnat att – sett till sitt innehåll och i sitt sammanhang – framförallt sprida, förespråka, uppmuntra och rättfärdiga fördomar och motvilja samt i något fall även hat grundat på tolerans mot vissa grupper, bl.a. invandrare och homosexuella”, och fastställde tingsrättens dom. Den tidigare ostraffade Karlsson dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor.

Man kan konstatera att Aftonbladets granskning ledde till denna dom och till att vissa ”nationella” webbplatser lät läsarkommentarer bli osynliga efter en vecka. Utan överord kan man konstatera att granskningen gett resultat.