Browse By

Åtal om hets mot folkgrupp mot ännu en medlem i NMR

Samhällsmagasinet Avsnitt kan idag rapportera att ännu en anmälan från Juridikfronten har gett resultat. Nyligen väckte kammaråklagare Tove Kullberg vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm åtal mot en 28-årig medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid Södertörns tingsrätt för två fall av hets mot folkgrupp samt ett fall av förgripelse mot tjänsteman.

Den ena åtalspunkten om hets mot folkgrupp gäller en bild 28-åringen laddat upp på det sociala nätverket VK, vilket ofta beskrivs som en rysk motsvarighet till Facebook. På bilden syns han posera framför en hakkorsfana med högerarm utsträckt på så vis att det i sammanhanget inte kan tolkas på annat sätt än att han gör en så kallad Hitlerhälsning. Till bilden – som anmäldes till Polismyndigheten av Juridikfronten i slutet av 2017 – har han skrivit ”sieg heil”.

Den andra åtalspunkten om hets mot folkgrupp rör en händelse som ska ha ägt rum i anslutning till en fotbollsmatch i Stockholm i början av september 2017. Tillsammans med ytterligare en medlem i NMR ska 28-åringen då ha gjort ett antal Hitlerhälsningar framför en stor samling människor vid Blåsuts tunnelbanestation. Männen greps sedermera på plats.

Utöver de två åtalspunkterna om hets mot folkgrupp åtalas han även för förgripelse mot tjänsteman till följd av att han – i samband med att han omhändertogs på grund av berusning i februari i år – ska ha spottat en ordningsvakt i ansiktet.

Något datum för huvudförhandling är ännu inte meddelat och Avsnitt lär få anledning att återkomma i ämnet.