Browse By

Förundersökning om hets på skivomslag

Visa gärna ditt stöd till Juridikfrontens ideella verksamhet via Swish: 123 661 41 19.

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inleda förundersökning om skivomslag som anmälts av föreningen Juridikfronten. ”Det finns anledning att anta att tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts genom utgivning av omslagen till skivan”, skriver JK om fodral på vilka det förekommer nazistisk symbolik m.m. Gällande låtarna på skivan menar JK dock att dessa ”inte på ett klart och otvetydigt sätt anses förmedla sådan missaktning som omfattas av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp”. En kammaråklagare i södra Sverige har fått JK:s uppdrag att genomföra förundersökning och redovisa resultatet till JK. JK är exklusiv åklagare på tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarnas område.