Browse By

Två medlemmar i NMR åtalas för grov hets mot folkgrupp

I samband med årsdagen för Hitlers födelse, den 20:e april, brukar svenska nazister utföra aktioner av olika slag för att ”hedra” hans minne och gärning. Förra året var inget undantag. I en av de mer uppmärksammade manifestationerna under 2017 hängdes en banderoll – med en avbildning av Hitler, hakkors och texten ”Sanna hjältar dör aldrig, Adolf Hitler, Närvarande” – upp över Fredhällstunneln i Stockholm morgonen den 20:e april. Aktionen filmades och lades dagen efter upp på Youtube.

Nu åtalas två medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för hets mot folkgrupp, grovt brott, för att tillsammans och i samförstånd ha uttalat sig nedsättande om judar med syftning på trosbekännelse genom att hänga upp banderollen i fråga. Tilltaget anmäldes av Polismyndigheten som plockade ner banderollen efter att ett antal trafikanter som uppmärksammat den hört av sig. Juridikfronten skickade några dagar senare in en anmälan där gärningsmännen, utifrån den film som laddats upp, identifierades som de nu åtalade. Utöver en länk till filmen ingavs ytterligare stödbevisning.

De åtalade är båda mångåriga medlemmar i NMR och en utav dem, en 29-årig man, återfinns på plats 24 på organisationens riksdagslista. Han är sedan tidigare dömd för en rad olika brott och dömdes bland annat till fängelse efter det våldsamma upploppet i Kärrtorp 2013. Den andra åtalade, en 24-årig man, är också tidigare dömd för brott vid ett antal tillfällen och väntar för närvarande åtal för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp samt två fall av vapenbrott och två fall av brott mot knivlagen. De båda nekar till brott och har i förhör avböjt att svara på frågor.

Ingen har tidigare dömts för grov hets mot folkgrupp och det är ytterst sällsynt att åklagare väljer att åtala för annat än normalgraden eller ringa. Med hänsyn till den praxis som finns utgör banderollens budskap tveklöst hets mot folkgrupp men det återstår att se om bevisningen är tillräcklig för att båda ska fällas och hur rätten i så fall kommer bedöma gärningens grad.

Huvudförhandling kommer hållas i Södertörns tingsrätt den 6:e november och Avsnitt lär få anledning att återkomma i ämnet.