Browse By

Åtal om hets mot folkgrupp mot framträdande aktivist i NMR

Ännu en anmälan från Juridikfronten har resulterat i ett åtal om hets mot folkgrupp. Tidigare i år anmälde föreningen en 31-årig man bosatt i Luleå och med ett långvarigt engagemang i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för ett par inlägg mannen publicerat på den ryska sajten VK.

Ett av inläggen bestod av en bild av ett antal klistermärken varav ett föreställde Adolf Hitler och andra innehöll budskap som ”Mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn” och ”Krossa homolobbyn”. Det inlägget och ytterligare ett, som Polismyndigheten självmant valde att inkludera i förundersökningen, har nu lett till åtal om två fall av hets mot folkgrupp vid Luleå tingsrätt.

31-åringen har varit medlem i NMR i omkring ett decennium och är en av deras mest framträdande aktivister i norra Sverige. Han har också angetts som ansvarig utgivare på en del av organisationens klistermärken – bland annat det klistermärke av Adolf Hitler som syns på en av de bilder han nu åtalas för. Likt många av sina organisationskamrater är han även tidigare dömd för brott – bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och brott mot knivlagen.

I förhör förnekar mannen att han skulle ha gjort sig skyldig till brott och menar att någon annan måste ha registrerat kontot på VK i hans namn. Hur trovärdig tingsrätten kommer finna hans förklaring återstår att se och datum för huvudförhandling väntas bli klart snart. Avsnitt återkommer i vanlig ordning om saken när dom fallit.