Browse By

33 fall av hets mot folkgrupp borta från nazistsajt

I januari inledde Justitiekanslern, JK, förundersökning om hets mot folkgrupp på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens organisationssajt, efter anmälan från föreningen Juridikfronten. Förundersökningen gällde ett budskap som likställde judar med pedofiler. JK skickade ut en underrättelse till sajtens ansvarige utgivare, Emma Katarina Karlsson i Nyhammar, och meddelade att om hon tog bort informationen från sajten inom två veckor efter det att hon tagit emot underrättelsen kan hon inte hållas ansvarig för informationen. ”Bilderna uttrycker missaktning mot judar och utgör enligt Justitiekanslern hets mot folkgrupp.” skrev JK i underrättelsen, som gällde 33 redovisade fall av hets mot folkgrupp. Att underrättelsen skickades ut beror på den s.k. ettårsregeln som infördes 2019, och som hittills har lett till att många hundra brott har försvunnit från nazistsajter utan att något åtal har väckts för dessa.

Nu har JK lagt ned förundersökningen. ”Den ansvarige utgivaren har, inom två veckor efter underrättelse från Justitiekanslern, tagit bort den aktuella informationen från databasen. Den ansvarige utgivaren kan därmed inte hållas ansvarig för informationen” skriver JK i sitt beslut.