Browse By

Hela 502 fall av hets mot folkgrupp borta från Nordfront – men inget åtal väcks

Hösten 2019 anmälde föreningen Juridikfronten, efter en omfattande genomgång, en stor mängd publiceringar på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Det rörde sig om hakkors, propagandabilder på Adolf Hitler i olika utförande, och nedsättande teckningar om muslimer. Förundersökning inleddes med anledning av anmälningarna.

Den 11 mars i år skickade Justitiekanslern, JK, som är exklusiv åklagare i yttrandefrihetsmål, ut en underrättelse till utgivaren av Nordfront, om publiceringar “företrädesvis föreställande Adolf Hitler och hakkors, vilka uttrycker missaktning mot bl.a. judar och bedöms utgöra hets mot folkgrupp”. Justitiekansler Mari Heidenborg fann att hela 502 publiceringar på Nordfront var brottsliga. Såvitt känt har så många brottsliga uttalanden aldrig förekommit i en förundersökning om hets mot folkgrupp.

Idag lades förundersökningen ned. Anledningen till detta är den s.k. ettårsregeln, som infördes i grundlagen den 1 januari 2019. Ett brott på en grundlagsskyddad sajt pågår tills det tas bort. Enligt bestämmelsen kan en utgivare dock freda sig från ansvar för publiceringar som är mer än ett år gamla, genom att ta bort dem inom två veckor från Justitiekanslerns underrättelse. Nordfronts utgivare valde att ta bort (eller censurera) alla 502 enligt JK brottsliga uttalanden, och “kan därmed inte hållas ansvarig för informationen”, som JK skriver i sitt beslut.

Trots att inget åtal väcks mot utgivaren, och ingen alltså kommer att ansvara för all brottslighet som anmälts, har i vart fall 502 (med all sannolikhet) brottsliga bilder försvunnit från en nazistsajt. Föreningen Juridikfronten meddelar Avsnitt att man betraktar detta som en seger i sig. Dock borde regeringen se över om en reglering, som hittills i princip bara lett till att nazister kommit undan ansvar för hundratals brott, bör bestå.