Browse By

Förundersökning om hets i nazistisk podd

Visa gärna ditt stöd till Juridikfrontens ideella verksamhet via Swish: 123 661 41 19.

Justitiekanslern, JK, har som exklusiv åklagare på yttrandefrihetsgrundlagens område inlett förundersökning om ett avsnitt i en nazistisk podd som drivs av Nordiska motståndsrörelsen. I avsnittet förekommer, anger JK i sitt beslut, ”förolämpande uttalanden om mörkhyade, homosexuella och afrikaner”. Här förekommer även ”hetsande uttalanden om att döda homosexuella för att minska smittspridning”. De sistnämnda uttalandena består i att programavsnittets deltagare, som kommer från olika nazistiska ”nästen” i landet, pratar om att man bör mörda homosexuella med gas, genom att kasta ned dem från hustak eller genom att kasta dem i eldgropar. Anmälare av programmet var föreningen Juridikfronten, som gått igenom åtskilliga timmar nazistiska poddar inom ramarna för sin ideella verksamhet. Samhällsmagasinet Avsnitt bevakar ärendets utveckling.