Browse By

Förundersökning inledd om förintelseförnekares blogginlägg

En av Avsnitt tidigare uppmärksammad besynnerlig förintelseförnekare – vars ”forskning” lyfts fram i en bok som sprids på nazistiska Nordfront och som vid något tillfälle även uppmärksammades på den gravt antisemitiska sajten Nationell.nu (en sajt vars utgivare beskyllde judarna för nazismen och uppgav att Gud är nationalist, något som bemötts av kristna) – dömdes på 1980- och 1990-talet för hets mot folkgrupp. Mannens sätt att förneka Förintelsen på har ansetts missaktande för judar. I en av domarna angav Svea hovrätt att det handlat om ”förlöjligande och kränkande teckningar och texter som otvetydigt ger uttryck för att det i koncentrationslägren under andra världskriget inte skedde massmord på judar utan att det i stället där pågick olika sexuella aktiviteter”.

Förintelseförnekaren har nu, efter att det lagts fram ett förslag som Juridikfronten kritiserat om att förbjuda förnekande av Förintelsen, anmälts av Juridikfronten i syfte att motverka smädande brottslighet. Mannens blogg innehållet åtskilliga pornografiska bilder med texter om Förintelsen, vars andemening är att den inte ägt rum. (Den bild som används till detta inlägg anspelar på en bild spridd av mannen, som sannolikt föreställer honom själv.) Föreningen har anmält vissa texter som framstår som vanhedrande för det judiska folket, för misstänkt hets mot folkgrupp.

Polismyndigheten har idag, genom förundersökningsledare inom Gruppen mot demokratihotande brottslighet, bekräftat att förundersökning har inletts. Materialet har, uppger denne, skickats till åklagare för bedömning.