Juridikfronten anmäler förtroendevald sverigedemokrat för två fall av hets mot folkgrupp

Browse By

Juridikfronten har i dag inkommit med en anmälan till Polismyndigheten avseende två sannolika fall av hets mot folkgrupp. De yttranden det är fråga om har förmedlats som kommentarer till artiklar på olika internetsidor. Författaren av kommentarerna förefaller vara en ledande sverigedemokrat i Norrköping. Personen i fråga är ersättare i en kommunal nämnd och sitter därutöver i Sverigedemokraterna i Norrköpings lokala styrelse.

I anslutning till ett antal artiklar på olika internetmedier har det avlagts kommentarer som uttrycker missaktning för, och förordar dödligt våld mot, muslimer. Kommentarerna finns samlade på ett konto på kommentarstjänsten Disqus. Kontot har den aktuella sverigedemokratens namn och bild. Bland annat framgår av Disqus-kontot att ett inlägg författades den 7 september 2013, där det på engelska görs gällande att ”muslimer borde skjutas” eller ”medelst andra metoder utraderas från planeten”. Den 14 juli 2013 skrevs en kommentar som uttrycker att de som firar ramadan borde ”halalslaktas”.

Enligt Juridikfrontens bedömning omfattas uttalandena av straffbestämmelsen för hets mot folkgrupp, 16 kap. 8 § brottsbalken. Juridikfronten gör också bedömningen att det misstänkta brottet är av normalgraden och därför inte preskriberat.

Juridikfronten noterar att den aktuella sverigedemokraten i ett e-brev till en tidningsredaktion verkar tillstå att det är han som har skrivit de aktuella inläggen. I sitt e-brev angav han dock att inläggen var sarkastiska. Ett uttalande skall dock bedömas utifrån det innehåll som de omedelbart förmedlar snarare än utifrån en textkritisk granskning av de exakta ordalagen (se NJA 2005 s. 805). Uttalandena framstår inte som sarkastiska vid genomläsning, utan som missaktande och hotfulla gentemot muslimer i allmänhet.

Juridikfronten har därför beslutat att anmäla inläggen, såsom två sannolika fall av hets mot folkgrupp.