Sju medlemmar i NMR åtalas efter händelse under Almedalsveckan 2017

Browse By

Nyligen väcktes åtal om hets mot folkgrupp mot sju medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid Stockholms tingsrätt.

Åtalet avser en händelse under Almedalsveckan 2017. I samband med att den årliga Mångfalsparaden passerade den plats NMR hade tilldelats utropade en medlem i organisationen fraser som ”hell seger”, ”leve nationalsocialismen” och ”vit revolution utan pardon” genom ett högtalarsystem. Ett antal av de övriga närvarande svarade på utropen med samma fraser. NMR sände live på Youtube från Visby vid tidpunkten och händelsen anmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten, som också kunde identifiera ett antal av de individer som deltog.

Bland de åtalade återfinns Pär Öberg, som är en del av Nordiska motståndsrörelsens så kallade riksledning och organisationens presstalesperson. Övriga sex åtalade är samtliga mångåriga aktivister inom organisationen.

Samtliga åtalade förnekar brott. I förhör har också samtliga utom Öberg valt att inte uttala sig överhuvudtaget. Öberg medgav i förhör att han var på plats men att han i övrigt inte minns händelsen och att om han sagt ”hell seger” så var det enbart i syfte att ”hälsa en framtida seger”.

Händelsen under Almedalsveckan är del av ett större åtal som också omfattar fler medlemmar i NMR. Bland övriga åtalspunkter återfinns ytterligare fall av hets mot folkgrupp – varvid Avsnitt har anledning att återkomma om – samt misshandel, anstiftan av misshandel, vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, våldsamt motstånd, ohörsamhet mot ordningsmakten, penningtvättsbrott och olovlig körning.

Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer i vanlig ordning att återkomma i ärendet i samband med dom.