Åtal mot NMR-aktivist för hets på Instagram

Browse By

Avsnitt kunde tidigare i veckan rapportera om att sju medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) nyligen åtalats för hets mot folkgrupp kopplat till en händelse under Almedalsveckan 2017. Åtalet föranleddes av en anmälan från den ideella föreningen Juridikfronten.

En av de sju – en 27-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten – åtalas i samma mål för ytterligare fyra fall av hets mot folkgrupp. Samtliga de fyra åtalspunkterna härrör till inlägg som 27-åringen publicerat genom sitt konto på Instagram. I tre av fallen rör det sig om inlägg med diverse bilder på Adolf Hitler som i kombination med vissa textstycken och ’hashtags’ som #hitlerfredag inte kunnat uppfattas som annat än förbehållslösa hyllningar av densamma. I ett fall handlar det om ett inlägg med en bild där 27-åringen och ytterligare två medlemmar i NMR kan ses göra så kallade Hitlerhälsningar. Samtliga inlägg anmäldes till Polismyndigheten av Juridikfronten.

Den 27-årige mannen har varit medlem i NMR sedan 2013 och deltog i attacken på en antirasistisk demonstration i Kärrtorp samma år. I samband med det dömdes 27-åringen till fängelse för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Han är tidigare även dömd för bland annat vapenbrott och misshandel.

I tillägg till åtalspunkterna om hets mot folkgrupp åtalas 27-åringen också för olovlig körning efter att tidigare i år påträffats köra en personbil utan att ha rätt till det.

Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer i vanlig ordning att återkomma i ärendet i samband med dom.