Browse By

94-årig nazistveteran åtalad för hets

Efter anmälningar från föreningen Juridikfronten har Vera Oredsson, 94, som växte upp i Hitlertyskland och sedan uppväxten har varit övertygad nationalsocialist, åtalats för hets mot folkgrupp vid Falu tingsrätt. Hon var gift med två nazistledare, Sven-Olov Lindholm och Göran Assar Oredsson, och blev en av Sveriges första kvinnliga partiledare när hon ledde nazistiska Nordiska rikspartiet 1975-1978. Sedan några år har hon varit knuten till Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Hon ställer upp för NMR i årets val till kommunfullmäktige i Ludvika kommun, och anges på valsedeln vara “skribent”. Utan större fog blev hon åtalad för hets mot folkgrupp efter en händelse 2016, men blev till sist frikänd av hovrätten.

Det aktuella åtalet gäller att Vera Oredsson som kommentarer på den “oberoende” NMR-sajten Nordfront har skrivit bl.a. “äcklen” i “homotåget” om ett Pridetåg, och använt utropet “HELL SEGER”, en bekant översättning av “sieg heil”. (Varför åklagaren valde att inte åtala Oredsson för övriga av Juridikfronten anmälda gärningar, som hon har förhörts om, är okänt.) Målet drivs av vanlig allmän åklagare och inte av Justitiekanslern, eftersom Nordfront undantagit kommentarerna från skyddet enligt yttrandefrihetsgrundlagen, en åtgärd för att utgivaren ska slippa ansvar som nu kan innebära att NMR:s sannolikt äldsta medlem blir dömd.

“Jag erkänner naturligtvis inget brott, för anser bara att det är fakta, försvar, och inte nedsättande mot andra.” säger Vera Oredsson i polisförhör.