Rekordförundersökning mot Nordfront – kanske största någonsin

Browse By

Efter anmälningar av föreningen Juridikfronten har Justitiekanslern (JK) idag beslutat att inleda förundersökning om hets mot folkgrupp beträffande inte mindre än 97 (!) olika fall av hets mot folkgrupp publicerade på nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens webbplats Nordfront.

– Om det här leder till åtal blir det nog ett av de absolut största hetsåtalen som någonsin ägt rum i Sverige, säger Martin Tunström, ordförande för Juridikfronten.

95 inlägg på sajten – varav 93 uttryckligen anmälts av Juridikfronten och två observerats av JK – innehåller antingen bilder på hakkors eller bilder föreställande Adolf Hitler (bl.a. uppsatta klistermärken med denne mans porträtt). Två ytterligare bilder,  dels ett foto av Hitler (med hakkorsarmbindel) omgivet av ljus, dels en banderoll med texten ”Grattis Adolf Hitler” och två något censurerade hakkors – båda publicerade angående firanden av Hitlers födelsedag – har anmälts av Juridikfronten.

”De anmälde artiklarna och bilderna ger uttryckt [sic] för gillande av Adolf Hitler. Det finns anledning att anta att tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts. Förundersökning ska därför inledas” skriver JK Anna Skarhed i sitt beslut.

Flera förundersökningar pågår redan mot Nordfront, med anledning av hyllningar av Adolf Hitler, och ett åtal är väckt mot den ansvarige utgivaren Emanuel Lärkestål. De tidigare utgivarna av Nordfront och dess föregångare, Martin Saxlind, Fredrik Vejdeland och Emil Hagberg, har dömts för bl.a. hyllningar av Adolf Hitler, efter anmälningar av Juridikfronten.