Browse By

Uthängningssajt tar bort personuppgifter efter Juridikfrontens anmälan

Gråtande nazistiskt troll

Gråtande nazistiskt troll

I går (4/12) meddelade föreningen Juridikfronten att man anmält det register över 83 656 personer, som avtjänat fängelsestraff någon gång under åren 2004-2014, som publicerats av uthängningssajten Gangrape Sweden med stöd av nazistiska Nordfront.

Partiledaren Jonas Sjöstedt uttalade, efter att Medievärlden skrivit om anmälan, sitt stöd till Juridikfronten på Twitter. Flera medier uppmärksammade under dagen föreningens anmälan, bl.a. Aftonbladet, Expo, SVT, Sveriges Radio, Dagens Nyheter samt de tidningar som återgav sekreterare Hanna Lundkvists uttalanden till TT. I dag under förmiddagen publicerades också en debattartikel av ordförande Martin Tunström, med rubriken ”Hög tid att sätta stopp för massuthängningar på nätet”, i Magasinet Paragraf.

I en skriftlig kommentar till Samhällsmagasinet Avsnitt meddelade Kriminalvården, genom chefsjurist Elisabeth Lager:

Det är beklagligt om uppgifter hanteras i strid med lagen. Det är bra om Datainspektionen utreder det.

Anmälan gav snabba resultat

I dag kan det dock konstateras att Juridikfrontens initiativ har gett resultat. Gangrape Sweden stängde sent i går kväll ned sökfunktionen som beredde åtkomst till registret med känsliga personuppgifter avseende 83 656 personer. Det är alltså inte längre möjligt att söka fram en persons fängelsestraff genom att ange födelsedatum. Alla övriga personuppgifter på sidan ”Brottslighet i Sverige 2004-2014” har också plockats bort.

Därutöver har sajten gallrat frikända ur några av sina övriga ”brottsregister”, samt tagit bort namn helt ur dessa. Det har med andra ord skett radikala förändringar på sajten efter Juridikfrontens anmälan. På webbplatsen förekommer dock alltjämt register med domar samt personuppgifter om meningsmotståndare, vilka betecknas som ”terrorister”. Juridikfronten meddelar att man hoppas att sajtinnehavarna snart väljer att följa lagen fullt ut.

Vi betraktar detta som en framgång. Det viktigaste är att tiotusentals sannolika brottsoffer – de uthängda – nu slipper lida av fortsatt publicering. Det gläder oss att vår insats kunde ha en sådan effekt, säger Martin Tunström i en kommentar till Avsnitt.

Tunström tillägger att det såklart återstår att se om detta bara är en tillfällig åtgärd från sajtens sida, och att han hoppas att sajten väljer att helt slopa sannolikt brottsligt material och istället bedriver sin verksamhet under helt lagliga former.

Vi har inga synpunkter på att var och en bedriver åsiktsbildning på internet. Vår avsikt är att motverka brott och upplysa om rättsreglernas innebörd. Om dessa regler inte följs blir den mänskliga samvaron på nätet laglös och outhärdlig, säger Martin Tunström avslutningsvis.

Men Lexbase då?

Vill man bedriva journalistisk verksamhet på en webbplats och undantas helt från personuppgiftslagens (PUL) regler, krävs utgivningsbevis eller s.k. automatiskt grundlagsskydd.

Många har frågat Juridikfronten varför man inte kan anmäla tjänster som Lexbase för brott mot PUL. Detta beror på det nyss nämnda; Lexbase har utgivningsbevis, är därför undantagna PUL:s reglering och omfattas av andra regelverk. Men även med ett utgivningsbevis finns såklart begränsningar för vad man får publicera och den ansvarige utgivaren kan hållas straff- och skadeståndsrättsligt ansvarig för bland annat förtal. Angående förtalsbrottet rekommenderas följande artikel.

Det bör för övrigt noteras att PUL ersätts av reglerna i det allmänna dataskyddsdirektivet (GDPR) senast i slutet av maj nästa år. Detta kommer dock inte att påverka medier med utgivningsbevis/grundlagsskydd.