Browse By

Strafföreläggande utfärdat till nazist i Värmland

Även om en åklagare anser sig ha bevis nog för en fällande dom, leder inte alla förundersökningar där så är fallet till åtal. Om den misstänkte väljer att erkänna brottet kan ett så kallat strafföreläggande meddelas istället. Nyligen valde en 41-årig nazist i Värmland att godta ett strafföreläggande för hets mot folkgrupp.

41-åringen hade i slutet av förra året laddat upp en bild på sin profil på den ryska sajten VK. På bilden – som var tagen på en vit-makt konsert – sågs mannen posera på knä framför en fana med Vitt Ariskt Motstånds symbol och göra en rörelse med armen som i sammanhanget inte gick att tolka som annat än en så kallad Hitlerhälsning. Bilden anmäldes senare till Polismyndigheten av den ideella föreningen Juridikfronten.

Efter att i det första förhöret ha nekat till brott valde 41-åringen i slutändan att acceptera strafföreläggandet från Åklagarkammaren i Karlstad och därmed undvika rättegång. Påföljden fastställdes till villkorlig dom och 40 à 260 dagsböter.