Browse By

Nästeschef i NMR åtalas för hets mot folkgrupp

Ännu en anmälan från Juridikfronten har resulterat i ett åtal. Den 15 november mottog Kalmar tingsrätt en stämningsansökan om ett flertal fall av hets mot folkgrupp från Åklagarkammaren i Kalmar. Åtalad står en viss Magnus Wardmo – chef över näste 7, den regionala avdelning inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som omfattar Småland och Öland. Han har ett förflutet inom bland annat Svenskarnas parti och kandiderade till riksdagen för NMR i årets val.

Åtalet avser tre stycken inlägg som Wardmo har publicerat på sin profil på den ryska sajten VK. Det första inlägget publicerades redan hösten 2016 och innehåller en bild på en handduk med såväl ett hakkors som texten sieg heil inbroderat. Till bilden har Wardmo skrivit att handduken enbart tas i bruk vid ”högtidliga tillfällen”.

Övriga två inlägg publicerades hösten 2017. Det ena innehåller en bild på en hakkorsflagga. Det andra består av en bild på en katt som stoppar sin ena tass i en kopp. På koppen syns med all tydlighet ännu ett hakkors.

Redan i slutet av oktober väcktes åtal mot Wardmo vid Jönköpings tingsrätt för ett fall av hets mot folkgrupp. Enligt stämningsansökan i det målet ska han – i samband med att NMR den 24 februari höll en demonstration i Jönköping – ha skanderat ”hell seger” (en svensk översättning av sieg heil).

I förhör har Wardmo valt att inte uttala sig och har således varken erkänt eller förnekat brott. Datum för huvudförhandling är ännu inte känt.