Browse By

NMR-medlem i Västerbotten åtalad för hets mot folkgrupp

I onsdags (19/12) inkom Åklagarkammaren i Umeå med en stämningsansökan gällande två fall av hets mot folkgrupp till Skellefteå tingsrätt. Den åtalade är en 26-årig kvinna som är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

De två åtalspunkterna avser en och samma bild, som vid två olika tillfällen, inom loppet av två veckor under hösten 2017, publicerats på kvinnans profil på den ryska sajten VK. På bilden syns kvinnan posera tillsammans med ytterligare tre medlemmar i NMR och samtliga i kvartetten utför vad som helt uppenbart är så kallade Hitlerhälsningar. Inläggen anmäldes till Polismyndigheten av den ideella föreningen Juridikfronten.

I förhör valde kvinnan att inte svara på några frågor och varken förnekade eller erkände brott. Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer återkomma i ämnet när dom har meddelats.