Browse By

Fler fällande domar mot NMR-aktivister

Under januari månad dömdes ytterligare ett par individer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för upprepade fall av hets mot folkgrupp.

En 21-årig man dömdes den 17 januari till villkorlig dom och dagsböter i Jönköpings tingsrätt för fem fall av hets mot folkgrupp. Fyra av åtalspunkterna avsåg inlägg som 21-åringen publicerat på Twitter och som samtliga anmälts av den ideella föreningen Juridikfronten. 21-åringen stod även åtalad för ett fall av olaga hot men åtalspunkten lades ner av åklagaren under huvudförhandlingen.

En 23-årig man dömdes den 24 januari till skyddstillsyn i Ystads tingsrätt för sju fall av hets mot folkgrupp. Åtalspunkterna avsåg i samtliga fall olika bilder med nazistisk symbolik som hade publicerats på den ryska sajten VK och i sex av fallen stod Juridikfronten bakom anmälan. 23-åringen dömdes även för brott mot knivlagen.

Domen mot den 21-årige mannen, som under huvudförhandlingen vidgick omständigheterna, vann laga kraft i veckan som gick. 23-åringen har däremot valt att överklaga och Avsnitt kommer återkomma i ämnet när dom fallit i hovrätten.