Browse By

Nazist i Sörmland åtalas för hets mot folkgrupp

Ännu en anmälan från Juridikfronten har gett resultat. Tidigare i februari väcktes åtal om fyra fall av hets mot folkgrupp och två fall av smuggling vid Eskilstuna tingsrätt mot en 39-årig nazist boende i staden.

Åtalspunkterna avseende hets mot folkgrupp gäller fyra inlägg som 39-åringen publicerat på den ryska sajten VK under slutet av 2017 och början av 2018. Inläggen innehöll bilder på en hakkorsfana, en jacka försedd med hakkors- och totenkopftygmärke, en kniv med ett hakkors på och en bild av Adolf Hitler som uppenbart publicerats i hyllningssyfte.

I förhör erkände 39-åringen att han gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp och uttryckte viss ånger över att ha publicerat bilderna i fråga. Han medgav samtidigt att han sökt sig till VK för att han uppfattade det som en mer ”radikal sida” som ”inte har samma filter som Facebook”.

Utöver hets mot folkgrupp åtalas 39-åringen även för två fall av smuggling efter att inte ha anmält en springstilett och en knogjärnskniv till tullbehandling i samband med införsel i landet.

Huvudförhandling kommer att hållas den 3 april och Avsnitt kommer i vanlig ordning att återkomma i ämnet när dom avkunnats.