Browse By

Åtal mot ännu en nazist i Värmland

I mitten av mars väcktes åtal om ett flertal fall av hets mot folkgrupp vid Värmlands tingsrätt mot en 29-årig nazist.

Åtalspunkterna gäller dels ett antal inlägg som 29-åringen publicerat på den ryska sajten VK under 2016 och 2017. Inläggen bestod av bilder med hakkors och annan nazistisk symbolik. Samtliga anmäldes till Polismyndigheten av den ideella föreningen Juridikfronten.

29-åringen åtalas också för att ha burit en pin med SS-symbolen och för att ha gjort ett antal så kallade Hitlerhälsningar i samband med en incident under VM i rallycross i norra Värmland sommaren 2018. Vid gripandet påträffades en kniv på 29-åringen och åtalet omfattar därmed även en åtalspunkt avseende brott mot knivlagen.

I förhör har 29-åringen medgivit att kontot på VK tillhör honom men förnekat brott. Avseende den pin med SS-symbolen som åtalet också omfattar uppgav 29-åringen i förhör att han bar den för att han är en ”stolt, vit, svensk man”.

Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer i vanlig ordning återkomma när dom fallit.