Browse By

Åtal mot Nordiska motståndsrörelsens ledare och ytterligare nio personer

I slutet av 2017 sände norska NRK dokumentären Rasekrigerne. Under två års tid hade filmarna följt den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och i dokumentären förekom material från såväl organisationens externa som interna aktiviteter. I en del av dokumentären kunde man se hur organisations ledare, Simon Lindberg, höll tal på en samling efter demonstrationen i Falun den 1 maj 2017. Talet avslutades med att Lindberg utropade ”hell seger” – en svensk översättning av slagordet ”sieg heil” – och sträckte ut armen i vad som inte kan tolkas som annat än en så kallad Hitlerhälsning. Flera av åhörarna – som uppgick till åtminstone ett 40-tal – följde Lindbergs uppmaning och gjorde detsamma.

Händelsen anmäldes kort därefter av den ideella föreningen Juridikfronten. I anmälan namngavs Lindberg och ytterligare tio personer som med säkerhet kunde identifieras. I tisdags väcktes sedermera åtal om hets mot folkgrupp vid Falu tingsrätt mot Lindberg och ytterligare nio personer. Bland de åtalade återfinns Freddy Nerman, som är chef för den del av NMR som betecknas Näste 3 och innefattar Skåne och Blekinge, samt Nordfronts tidigare utgivare Markus Larsson. I en ännu icke lagakraftvunnen dom har en 18-årig man, som enligt uppgifter inte längre har något samröre med NMR, redan dömts för sin del i händelsen.

Lindberg är sedan tidigare dömd för en liknande incident i samband med organisationens demonstration i Stockholm hösten 2016. Även den gången var det Juridikfronten som stod bakom anmälan.

Samtliga åtalade förnekar brott och har i förhör vägrat kommentera anklagelsen eller omständigheterna kring den. Datum för huvudförhandling är ännu inte känt och Avsnitt kommer i vanlig ordning att följa ärendet.