Browse By

Dom mot tongivande NMR-aktivist fastställd i hovrätten

Tidigare i år dömdes en tongivande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Jeff Hede, för ett fall av hets mot folkgrupp, ringa brott, vid Luleå tingsrätt. Hede har varit aktiv i NMR i över tio år och är numera en av programledarna i ”Mer än ord”, en av organisationens många podcasts.

Domen avsåg ett inlägg som publicerats på den ryska sajten VK. Inlägget bestod av en bild på ett antal klistermärken från NMR varav ett föreställde Adolf Hitler och andra innehöll budskap som ”Mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn” och ”Krossa homolobbyn”. Inlägget anmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten.

Domen från Luleå tingsrätt överklagades av Hede som sedermera också beviljades prövningstillstånd av Hovrätten för Övre Norrland. Under huvudförhandlingen i hovrätten hävdade Hede att han förvisso är aktiv i sociala medier men att kontot på VK som inlägget publicerats ifrån inte tillhör honom. Istället skulle det vara ”antifascister eller avhoppare från hans egen organisation som skapat kontot för att sätta dit honom”.

Hedes förklaring avfärdades i domskälen som osannolik och hovrätten fastställde följaktligen tingsrättens fällande dom. Påföljden stannar vid 60 dagsböter.