Browse By

Stort åtal mot ny nazistsajt

I våras gjorde nazistiska Nordfront gällande att man var en ”oberoende” sajt, fastän sajten alltjämt i praktiken är ett propagandaorgan för Nordiska motståndsrörelsen, NMR. NMR lanserade i mars en ny officiell sajt för organisationen, med en annan utgivare än Nordfront. Föreningen Juridikfronten gick grundligt igenom den nya sajten och fann åtskilliga publiceringar vars innehåll gick utöver vad som är tillåtet.

På grund av anmälningar från föreningen har Justitiekanslern, JK, nu åtalat sajtens utgivare, Hampus Maijala, vid Falu tingsrätt för hela 28 fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Maijala är en mångårig medlem i NMR och nybliven chef över näste 7, den lokala avdelning inom NMR som omfattar Småland och Öland.

Åtalet handlar dels om olika hyllningar av Adolf Hitler och den tyska nazismen (bl.a. hakkors), men också om nedsättande uttalanden om homosexuella, judar och invandrare. Bland annat avser en åtalspunkt ett radioprogram där misshandel av homosexuella beskrivs som en ”trevlig tillställning” och ett flygblad om homosexuella som flera medlemmar av det som idag är NMR dömdes för av Högsta domstolen år 2006. Avsnitt kommer att följa ärendet.