Browse By

Ny förundersökning mot Nordfront – men märkliga bedömningar av JK i andra fall

Nyligen beslutade Justitiekanslern (JK), efter anmälan från föreningen Juridikfronten, att inleda förundersökning om tre bilder på Nordfront, som enligt JK innefattar hets mot folkgrupp. JK är exklusiv åklagare på tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarnas område.

Beträffande vissa radioprogram på en Nordfront närstående webbplats väljer dock JK att inte inleda någon förundersökning. Med framförallt standardmotiveringar avfärdar JK uttalanden där nazister jublar över att ett annat land blivit ”judefritt” och talar om antisemitism som ”livets saft” och om att ”strypa Israels tillgång till syre”. I ett program talades om personer som ”klickar när de pratar” får vara i Afrika, luktar äckligt och är jävligt fula. Eftersom programmen är ”anonymiserade” och censurerade (bl.a. ”judar” och nazistiska slagord har ofta censurerats) anser emellertid JK inte att man kan vänta sig fällande dom för sådana uttalanden, eller uttalanden som ”Och det får mig att bli ännu mer antisemitisk. Det får mig att skrika ännu högre att deportera alla ****r. Mal ned dem till nån jävla kattmat, liksom.

Samhällsmagasinet Avsnitt är kritiskt till JK:s till synes släpphänta bedömningar. I ett fall beträffande en antisemitisk artikel i Nordfront går JK inte heller vidare, men konstaterar att det förekommer ”uppgifter som måste uppfattas som nedsättande och osmakliga”.