Nazist från Eskilstuna dömd för hets mot folkgrupp

Browse By

Eskilstuna tingsrätt dömde i går en 36-årig man för bl.a. hets mot folkgrupp. Detta brott hade anmälts av Juridikfronten och bestod i att mannen lagt upp en s.k. ”selfie” där han bär en tröja med en nazitysk örn med lagerkrans och hakkors. Bilden spreds av mannen på den ryska sociala medie-sajten vk.com – en sajt som på senare tid blivit populär bland svenska nazister och nationalister som ett alternativ till Facebook.

Mannen, som sade sig ha ett stort intresse för andra världskriget, invände under huvudförhandlingen bl.a. att han utsatts för åsiktsregistrering och att han tycker att det är fel att svastikor, som enligt honom står för ”lycka och framgång”, inte får användas. Tingsrätten konstaterar i domen att hakkorset är uppburet av en örn och att örnen och hakkorset tillsammans starkt förknippas med Nazityskland och ger uttryck för missaktning av folkgrupper. Rätten konstaterar att fotografiet var åtkomligt för anmälaren och polisen och att mannen inte inskränkt dess offentlighet. Eftersom mannen uppgett att han har ett stort intresse för andra världskriget, anser tingsrätten att han måste ha varit medveten om innebörden av det meddelande han spritt.

Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Den dömde mannen, som även tidigare har dömts för brott, var tidigare engagerad i det numera nedlagda extremnationalistiska partiet Svenskarnas parti och är alltjämt uttalad nationalsocialist. Han uttryckte i polisförhör att han numer sympatiserar med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Även Eskilstuna-Kuriren har rapporterat om domen och Juridikfrontens agerande i saken.