Browse By

Juridikfrontens ordförande hotad

Igår dömdes nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg för hets mot folkgrupp efter att under en demonstration ha höjt armen och skrikit ”hell seger”. Bakom anmälan mot Lindberg stod föreningen Jurdikfronten.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Sent igårkväll fick Martin Tunström, ordförande i Juridikfronten, ett anonymt mail. ”Du har jävlats med många personer. Hur många tror du väntar på chansen till hämnd? Jag vill inte vara i dina kläder ditt vidriga äckel och stjärtgosse”, skriver den anonyme. Mailskrivaren avslutade med att länka till två högerextrema webbplatser. På den ena av dessa förkunnas bl.a. att Martin Tunström är ”ett vedervärdigt kräk som inte ens förtjänar att leva”.

För mindre än en månad sedan inleddes även en förundersökning om hets mot homosexuella på nazistiska Nordront, till följd av Juridikfrontens anmälan. Det nu aktuella hotets homofoba förtecken kan tänkas anspela på detta.

Det är inte första gången Martin Tunström får ta emot hot på grund av sin verksamhet mot extremnationalisters brottslighet. 2013 polisanmälde han ett hot, som skickades anonymt per sms. Han hånades då på en nazistisk webbplats, som skrev att han ”fortsätter sin strävan efter uppmärksamhet och något slags civilkuragepris”.

Juridikfronten ser allvarligt på hot och kommer att överväga rättsliga åtgärder. Mailet skickades från adressen detesto@protonmail.com och Juridikfronten är tacksam för tips, för det fall någon har uppgifter som kan knyta adressen till en fysisk person.