Åtal att vänta för NMR-medlem i Göteborg

Browse By

Den 16:e mars väckte kammaråklagare Jonas Martinsson åtal i Göteborgs tingsrätt gällande hets mot folkgrupp mot en kvinnlig medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Av stämningsansökan framgår att den misstänkte ska ha ”uttalat sig nedsättande om personer med afrikanskt ursprung med syftning på hudfärg, nationellt ursprung eller etniskt ursprung”.

Åtalet grundar sig i en anmälan Juridikfronten skickade in under augusti 2017 gällande ett inlägg kvinnan publicerat på Twitter. Publiceringen bestod av ett kollage av bilder på Hiroshima respektive Detroit tillsammans med ett påstående som inte kunde förstås på annat sätt än att det skulle vara mer förödande för en stad att bebos av personer av afrikanskt ursprung än att drabbas av en kärnvapenattack.

Utredningen visar att kvinnan – som tidigare skrivit artiklar för såväl NMR:s propagandaorgan Nordfront som Nordisk alternativhögers hemsida – vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Något datum för huvudförhandling är inte satt än och Avsnitt lär få anledning att återkomma i ämnet under vårens gång.