Browse By

Dom om nazistsymbol på jacka står fast

Som Avsnitt tidigare skrivit om dömdes en nazistveteran i Boden för ringa hets mot folkgrupp i november 2017 för att i november året innan ha burit ett tygmärke med en SS-symbol, Totenkopf, på sin jacka i samband med en filmad intervju med ”Nordfront Media”. Tingsrätten fann att symbolen sedd för sig själv och satt i samband med intervjun – där nazisten talat om ”överlagt mord på nationalstaten” och ”det egna folket och rasen” – utgjorde en ”klar och otvetydig hänsyftning” på Tredje riket och SS, ”som i det allmänna medvetandet är oupplösligt förknippat med massutrotning av främst människor av judisk härkomst”. Påföljden blev 100 dagsböter och Totenkopfmärket förklarades förverkat.

Nazisten överklagade och menade bl.a. att den aktuella dödskallesymbolen inte har sådant symbolvärde att den innefattas i bestämmelsen om hets mot folkgrupp.

Idag har Hovrätten för Övre Norrland fastställt tingsrättens dom. ”Vad som förekommit i hovrätten föranleder ingen annan bedömning beträffande skuld eller påföljd än den tingsrätten gjort”, skriver hovrätten i sin dom.