Browse By

Ansvarig utgivare för nazistisk webbutik fälld för tio fall av hets mot folkgrupp

Under våren 2016 anmälde Juridikfronten ett antal skivomslag, tröjmotiv, tygmärken och textstycken som då fanns tillgängliga på den nazistiska webbutiken Midgårds hemsida till Justitiekanslern (JK). Igår fann Göteborgs tingsrätt butikens ansvarige utgivare, en 32-årig man bosatt i Alingsås, skyldig till tio fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Åtalet omfattade ytterligare fyra åtalspunkter om hets mot folkgrupp men JK valde att lägga ned åtalet i ett fall medan juryn valde att fria i tre. Anmärkningsvärt nog friades den tilltalade bland annat för ett inlägg med samma innehåll som Midgårds tidigare ansvarig utgivare dömdes för i Göteborgs tingsrätt 2015.

Utgivaren medgav att han var ansvarig för publiceringarna men nekade i samtliga fall till brott. I vissa fall menade han att inläggen endast fanns tillgängliga genom direktlänkar och att spridningen därmed var försumbar. En del utav bilderna påstods bara finnas i ”miniatyrformat” och i andra fall menade han att innehållet inte var att se som missaktande.

De inlägg som fälldes innefattade bland annat en text om en ”vit koloni” som förvandlades till en mardröm när den ”svarta befolkningen” tog över, en bild på en hängsnara och sydstatsflagga med texten ”Definite hate” och ”Welcome to the south” samt ett antal bilder med bland annat riksörnen i kombination med siffrorna 88 (som i nazistisk terminologi är kod för ”Heil Hitler”) och olika framställningar av hakkors.

Påföljden fastställdes till villkorlig dom och 60 dagsböter. Ett eventuellt överklagande ställs till Hovrätten för Västra Sverige och ska ha kommit in till Göteborgs tingsrätt senast den 15 maj.