Browse By

Juridikfronten bistår journalisten Jan Scherman i process mot NMR-ledare

Under Almedalsveckan 2017 var journalisten Jan Scherman i Visby för att bland annat utföra intervjuer för dokumentärserien Länge leve demokratin som nyligen sändes i SVT. I samband med detta försökte han ställa frågor till en person från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som befann sig i anslutning till organisationens utställningstält. Mannen vägrade dock svara med hänvisning till att Scherman skulle vara en ”äcklig jude” – ett tillmäle som upprepades åtminstone tre gånger. Händelsen fångades på film och går att se ca 49 minuter in i tredje avsnittet av Länge leve demokratin.

I måndags, den 23 april, anmälde Scherman mannen för förolämpning (5 kap. 3 § brottsbalken) med hatbrottsmotiv. Juridikfronten bistod Scherman med att identifiera mannen, som är en så kallad nästeschef inom NMR, och att formulera anmälan. Föreningens ordförande – Johan Nordqvist, som företräder Scherman tillsammans med Robin Enander – var också med Scherman på Norrmalms polisstation för att lämna in anmälan. Utredare från  Stockholmpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp fick ta del av bevismaterialet och genomförde omgående ett förhör med Scherman som kunde redogöra för händelsen i detalj och berätta om sin reaktion till den uppenbara kränkning det innebar.

Avsnitt lär få anledning att återkomma i ämnet allt eftersom utredningen fortlöper.