Browse By

Fällande dom mot tongivande NMR-aktivist

Nyligen dömdes en 32-årig man som under ett antal år varit en tongivande aktivist inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) för ett fall av hets mot folkgrupp, ringa brott, vid Luleå tingsrätt. 32-åringen friades för ytterligare ett fall av hets mot folkgrupp.

Båda åtalspunkterna gällde inlägg som mannen publicerat på den ryska sajten VK. Det inlägg som resulterade i en fällande dom bestod av en bild av ett antal klistermärken varav ett föreställde Adolf Hitler och andra innehöll budskap som ”Mångkultur är skadligt för dina barn och barnbarn” och ”Krossa homolobbyn”. Inlägget anmäldes av den ideella föreningen Juridikfronten. I domen konstateras att en bild på Adolf Hitler i sig kan vara ett uttryck för missaktning och det särskilt som han på den aktuella bilden ”intar en posering som närmast för tankarna till en myndig landsfader”.

32-åringen förnekade brott och målet avgjordes i hans utevaro. I förhör hade han uppgett att han inte hade något konto på VK och att det skulle vara ”rödingar” som skapat en falsk profil i hans namn. Tingsrätten fann det dock ställt utom rimligt tvivel att kontot tillhörde 32-åringen och beaktade bland annat att det samma dag som inläggen i fråga hade publicerats också lagts upp en bild på en ”barbröstad och muskulös man” som uppvisade stora likheter med den tilltalade.

I och med att gärningen bedömdes som ringa stannade påföljden vid böter. Om 32-åringen väljer att överklaga domen krävs därmed också prövningstillstånd från hovrätten. Avsnitt kommer i vanlig ordning att följa ärendet.