Browse By

Skånsk nazist åtalad för hets mot folkgrupp

I mitten av februari väcktes åtal om fyra fall av hets mot folkgrupp vid Ystads tingsrätt mot en 27-årig man hemmahörande i södra Skåne.

Åtalspunkterna avser fyra inlägg som 27-åringen delat på det ryska nätverket VK under sommaren 2019. Samtliga fyra inlägg innehöll bilder som inte kan tolkas som annat än förbehållslösa hyllningar till Adolf Hitler och nationalsocialismen. Delningarna anmäldes till Polismyndigheten av den ideella föreningen Juridikfronten.

27-åringen har under 2019 varit aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen och deltog bland annat på deras demonstration i Kungälv den 1 maj. Hans nuvarande relation till organisationen är okänd. Han förekommer sedan tidigare under 24 avsnitt i belastningsregistret, däribland flera fall av misshandel, stöld och narkotikabrott.

I förhör medger 27-åringen att kontot i fråga tillhör honom och att det är han som delat de fyra inläggen som är föremål för åtal. Han förnekar dock brott och hänvisar vid frågor om inläggen till sitt ”intresse för historia”.

Huvudförhandling i målet kommer att hållas den 4 juni och Avsnitt kommer i vanlig ordning att följa ärendet.