Browse By

Ytterligare ett åtal mot Nordfronts utgivare

Nyligen dömdes Nordfronts nuvarande utgivare, Marcus Hansson, vid Falu tingsrätt för ett fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Domen har överklagats.

Förra veckan väckte Justitiekanslern (JK) ytterligare ett åtal vid Falu tingsrätt mot Hansson gällande fem fall av hets mot folkgrupp. I tisdags inkom JK dessutom med en tilläggsstämning gällande ytterligare 13 fall. Åtalet omfattar således nu sammanlagt 18 fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Nordfront är en “nyhetssajt” som vill ge sken av att vara oberoende nationalsocialistisk men som i själva verket är ett propagandaorgan för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Hansson är en mångårig medlem i NMR och ingår i näste 3, den avdelning inom NMR som omfattar Skåne och Blekinge. Hansson är även skribent för Nordfront och i sin presentation på sajten anges att han har “ett stort intresse för judefrågan”.

Åtalspunkterna avser såväl textstycken ur artiklar som bilder, illustrationer och så kallade memer. Av gärningsbeskrivningarna framgår att merparten av de publiceringar som omfattas anses ge uttryck för missaktning för antingen judar eller invandrare. I ett par fall handlar det om uttryck för missaktning för homosexuella och ”mörkhyade”.

Samtliga åtalspunkter grundar sig i anmälningar från den ideella föreningen Juridikfronten. Till följd av föreningens arbete har samtliga tidigare utgivare för Nordfront – och dess föregångare patriot.nu – dömts för hets mot folkgrupp. Hade det inte varit för en lagändring som trädde i kraft förra året hade Hansson sannolikt åtalats för hundratals ytterligare brott.

Hansson dömdes i juni i år vid Lunds tingsrätt till tre månaders fängelse för två fall av misshandel, ofredande och brott mot knivlagen. Domen överklagades och tidigare i veckan hölls huvudförhandling vid Hovrätten över Skåne och Blekinge. Dom meddelas inom ett par veckor.

Datum för huvudförhandling är ännu inte bekräftat. Avsnitt kommer i vanlig ordning att följa ärendet.