Browse By

Åtal mot Dan Park

För en vecka sedan åtalades den namnkunnige provokatören tillika gatukonstnären Dan Park för sex fall av hets mot folkgrupp, flera efter anmälan från föreningen Juridikfronten. Det handlar om hakkors, en nidbild av en jude och ett fotografi av Dan Park som gör Hitlerhälsning utanför en judisk begravningsplats. Den sista bilden spreds via ett Twitterkonto, som Park menar inte är hans, ett konto som registrerades från ett telefonnummer som tillhört Parks f.d. flickvän. ”Nej, det är inget jag känner till något om. Det är jag väldigt sur över att höra” säger exflickvännen i polisförhör.

I förhören kommer Dan Park med olika ursäkter till att bilderna hamnat på konton kopplade till honom på internet. ”Bilder är lätt att få tag på.” Avseende Hitlerhälsningen medger han inte ens att det rör sig om en sådan. ”Om det jag nu gör en Hitlerhälsning? Det är fritt för tolkning. Jag hälsar på en kompis.” Han nekar till att hans blogg är hans. ”Förnekar. Det är inte min blogg och jag gav upp den för flera år sedan.” Han framför dock initierade tolkningar av bilderna, som han alltså påstår att han varken skapat eller spritt. ”Anonyma typer” använder bloggen idag, säger Park, som i olika förhör angett olika årtal då han slutade använda bloggen.

På bloggen fanns, förutom brev från olika myndigheter till Dan Park, fotografier av flera kvitton från second hand-butiker, kvitton som genom kontoutdrag kan kopplas till Dan Parks inköp. ”Vad skulle det bevisa? Folk kan hitta kvitton. Man sparar inte på kvitton, de slänger man.” säger Dan Park i ett förhör. ”Även om det skulle vara mina kvitton och jag har gett kvitton till en annan person och den personen sedan lägger upp dem på bloggen.” Park tillfrågas vem som skulle lägga upp hans kvitton på en blogg i hans namn. ”Det är Juridikfronten som vill sätta dit mig. De är desperata. Jag är allmänt hatad av vänstern och de gillar inte min gatukonst.” svarar Park. I ett annat förhör påstår Park att han publicerat kvittona på en annan blogg, som han inte vill uppge vilken det är. ”Det vill jag inte säga för då kan jag bli åtalad.” Park tillfrågas om han sprayat ett hakkors och en halvmåne på Sankt Petri kyrka i Malmö. ”Det kan jag ju inte erkänna för att då åker jag ju dit” svarar Park.

Dan Park har flera gånger avtjänat straff för hets mot folkgrupp och var den förste att dömas för att ha burit nazityska symboler på sina kläder.

– Vi har naturligtvis inte publicerat någonting i Dan Parks namn. Än mindre har vi rotat bland hans slängda kvitton. Hans desperation är tragisk, säger en ledamot av Juridikfrontens verkställande utskott till Avsnitt.