Browse By

Nordfronts utgivare åtalas för hets mot folkgrupp

I mitten av förra veckan lämnade Justitiekanslern (JK) in en tilläggsstämning mot Nordfronts ansvarige utgivare Marcus Hansson vid Falu tingsrätt för två fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Åtal är sedan tidigare väckt mot utgivaren för ytterligare två fall av hets.

Nordfront är en ”nyhetssajt” som numera vill ge sken av att vara oberoende nationalsocialistisk men som i själva verket fortfarande är ett propagandaorgan för Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Hansson är en mångårig medlem i NMR och ingår i näste 3, den lokalavdelning inom NMR som omfattar Skåne och Blekinge. Hansson är även skribent för Nordfront och i sin presentation på sajten anges att han har ”ett stort intresse för judefrågan”.

Tre av de fyra åtalspunkterna avser också just missaktning av judar. Det gäller dels en intervju där det påstås att ”judarna har stuckit kniven i ryggen på svenskarna” och att ”Hitler hade rätt”. Uttalanden som återges med gillande. En åtalspunkt avser en bild på en t-tröja med texten ”HEIG ISEL” – en uppenbar omkastning av bokstäverna i det tyska begreppet sieg heil. En annan åtalspunkt gäller ett inbäddat filmklipp där en aktivist i NMR talar om att hänga judar från lyktstolpar. Den fjärde åtalspunkten avser en så kallad kamprapport där homosexuella bland annat beskrivs som pedofiler.

Samtliga åtalspunkter grundar sig i anmälningar från den ideella föreningen Juridikfronten. Till följd av föreningens arbete har samtliga tidigare utgivare för Nordfront – och innan dess patriot.nu – dömts för hets mot folkgrupp. Hade det inte varit för en lagändring som trädde i kraft förra året hade Hansson sannolikt åtalats för hundratals ytterligare brott.

Hansson dömdes i juni i år vid Lunds tingsrätt till tre månaders fängelse för två fall av misshandel, ofredande och brott mot knivlagen. Domen har överklagats.

Huvudförhandling i målet om hets mot folkgrupp kommer att hållas den 30 september. Avsnitt kommer i vanlig ordning att följa ärendet.