Browse By

Förundersökning om homofientlig artikel

Tidigare denna månad beslutade Justitiekanslern att inleda förundersökning om hets mot folkgrupp efter en anmälan från föreningen Juridikfronten. Anmälan gällde en artikel på Nordfront där Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg påstår att NMR är den ”sista utposten i kampen mot homolobbyn”. Det påstås i artikeln bl.a. att ”homosexlobbyn” precis som en knarklangare förstör ”människors liv genom att sprida sitt gift”. Den förre utgivaren för Motståndsrörelsen.se, där artikeln också funnits, har erkänt att den innefattar hets mot folkgrupp, och Falu tingsrätt fällde honom i oktober till ansvar bl.a. för denna artikel. Med anledning av den s.k. ettårsregeln – som enligt föreningen Juridikfronten aldrig borde ha tillkommit (se skäl här och här) och som lett till att många hundra nazistiska brott aldrig beivrats – lär emellertid inte förundersökningen föranleda något åtal mot Nordfronts utgivare.